5 Nisan 2019 Cuma


Nurol Sarıçiçek
5 Nisan 2017
 


......ZORLUKLAR, SABIR, GAYRET VE KARARLILIK.....!     






12. ZORLUKLARLA KAZANILAN SABIR, SEBAT, GAYRET, KARARLILIK….
a. Tokat İmam Hatip Okulu heyecanlı, tutkulu, maceralı geçmişti. Hayat adına çok şey öğrenmiştim. Arzularımın peşinde koşmaya devam ediyordum.
b. Bu defa, bir başka konu vardı, gündemde! Arzulamıştım, düşünmüştüm, ne arzuladığımı kavramıştım, planımı yapmıştım, uygulamayı kafama koymuştum, Fakülte ya da Yüksek Okulu bitirecektim. Birinci ya da İkinci öğretime hazırdım. Bu imkanı Ankara’da bulacaktım. Ankara’da zorluklar vardı. Zorluklarla beraber kolaylıklar da vardı. En büyük kolaylık, fakülte ve yüksek okullar vardı ve çoktu. Bunlardan her hangi biri benim çalışma şartlarıma da uygun olabilirdi. ‘’Zorluklar içinde fırsat vardır, kolaylıklar vardır ’’ konusunda Dale Carnigie kitapları çok şey öğretmişti.
c. İnşırah Suresi: ‘’.Zorluklarlar beraber kolaylıklar vardır. Mutlaka zorluklarla beraber kolaylıklar vardır.’’ diyordu. Sırlarla doluydu,Ayet! ……….Mutlaka zorluklarla beraber kolaylıklar vardır. Ayetleri ruhumuza nakşetsek, her şey daha kolay olurdu.
d. Hayat teşebbüsten ibaretti. Teşebbüs etmek, girişmek önemliydi. Tokat’tan sonra İstanbul’a gelmiştim. Sokak kestaneciliği, çatapat mısır, pazarda çeyiz eşya satışları para kazandırıyordu. Geçinip gidiyordum.
e. Ruhumu tatmin etmek için yazı yazıyor, bir dergi için sosyete düğünlerinde fotoğraflar çekiyordum. Tiyatro müdürlüğü, rejisör yardımcılığı yaptım.Teşebbüslerimi sürdürdüm. 70’li yılların başlarıydı. Hayat mücadelem sokaklara taşmıştı. Zorluklar vardı. Sokakta, pazarda kavga vardı. Yine de çalışmak müthiş bir keyifti. O günler beni Anadolu, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu, Ege, Karadeniz Bölgeleriyle tanıştırdı. Tiyatro turneleri yapıyorduk. Organizatörlük yapmayı öğrendim. Tokat’ta Okulumuzun hazırladığı piyes ya da tiyatro oyunlarında rol almanın faydasını görüyordum. Sahnenin tozunu yutmuştum! İstanbul’da kayda değer çevre edinmiştim. Kısmet!
f. Sahnede oyunculuk hobim olmuştu. Türkiye’yi bu sayede dolaştım. Öğrenciler ve halkla kaynaştım. Bu şekilde geliştiğimi hissettim.
g. Tokat’ta öğrenmiştim, sahneyi. Halil Hayit hocamın emeği vardı, bunda. Sevecen, kibar, gülümsemeyi, gülümsetmeyi seven bir adamdı!
h. Ahmet AKÇEEL vardı, bir de! O yazı yazmayı severdi. Tiyatro çalışmalarımıza da destek veriyordu. Hatta bir oyunda rol de almıştı.
i. Bir kitap yazmıştı; Bir varmış, iki yokmuş, diye başlamıştı, kitabına. Etkilenmiştim. Gülümseyen, gülümseten kibar bir adam, iyi bir öğretmendi. Öğrencileriyle iyi diyaloglar kurardı.
j. Istanbul’dan Mardin’e oradan Karadeniz’e, Edirneden Boluya, Diyarbakır’dan Tokat’a, Sivas’a kadar uzanan yollarda dolaşmıştım.
k. Istanbul’da bu defa polislik eğitimi için bulunmuştum. Mezun oldum, becayiş yaptım. Ankara’ya geldim. Heyecan ve tutku ile göreve başladım. Sene 1977, Nisan!
l. Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü İkinci Öğretime kayıt oldum. Halbuki Ortak okul ve Lise’de Fransızca öğrenmiştim. Kader!
m. Temel KEŞOĞLU, Tokat’ta Fransızca Hocamızdı. Bir keresinde yazılıdan 9 verdiğini öğrenince, itiraz etmiştim. Yazılı kağıdımı yeniden okumuştu. Cevaplarda, fransızca kelimelerinden birinin sonunda bulunması gereken, ‘’s’’ harfini yazmamıştım. Bu yüzden SENİN notunu kırarım, demişti. Temel Keşoğlu öğretmen olarak iz bırakmıştı.
n. Fransızca notum yüzünden beni severdi. Kim ne derse desin, Temel KEŞOĞLU, iyi bir öğretmendi. İsteyene Fransızca dilini öğretiyordu. Fransızca olarak Marks’tan manifestoyu okur, tercüme ederdi. Tercüme ile yetinmez, bize açıklamasını yapardı. Beni Marks’tan çok Fransızca ilgilendiriyordu.
o. Ankara Toplum Polis Merkezinde göreve başladım. Bu dönemde, Gazi Eğitim Enstitüsü İngilizce Bölümü’nde öğretime devam ettim. Bir yandan memuriyet, diğer yandan okul, bir diğer taraftan dil ve kişisel gelişim kurs ve toplantıları zamanımı doğru kullanmayı öğretmişti.
p. Plana programa bağlı yürütmek zorundaydım. Zamanı zamanlamak önemliydi. Belki de hayatın anlamı zamanı zamanlamaktan geçiyordu. Öğrendim ki; hayat zamanlamaktan ibaretti!
YARIN: 13. ZORLUKLAR!
Yorumlar
  • Nurol Sarıçiçek Sabredersen sabır, sebat edersen sebat, gayret gösterirsen gayret, kararlılık gösterirsen kararlılık nimetlerine sahip olursun. Sana verilen nimetlerin değerinin sentez ve analizi seni o nimetlerle mücehhez kılar.
    1
  • Süleyman Aydın Memişoğlu "Sabırla koruk helva olur"Diyen atalarımız ne güzel söylemişler
  • Hasan Şahin Nurol Bey,ne güzel yaşamışsınız.Tek kelime ile mükemmel.Faziltten mezun oğullarınız vardı.Onlar neredeler? Selamlar ve saygılar.
    1
  • Hasan Şahin Ben sizden 4 sınıf geri idim.Size bir de çok güzel Kuran okuduğu için İbrahim Ağabey' e çok özenirdim.
    1
  • Nurol Sarıçiçek '' Toplum nadiren iki kez affeder.'' Kaspar Lavater.
  • Nurol Sarıçiçek '' Tutkularımızı destekleyen her şeyi doğru buluruz. Karşı olan her şey de bizi sinirlendirir.'' Andre Maurois
  • Nurol Sarıçiçek ''Kararlı bir tutkuya karşı, sözlerle etkili olmak çok güçtür.'' Goethe.
  • Nurol Sarıçiçek '' Zıtların toplamı birdir ve en güzel ahenk, ahenksizlikten gelendir.'' Heraklitos.
  • Nurol Sarıçiçek Zorluklar nimettir. Sabır, sebat, gayret, kararlılık...nimetlerdir!
    1
    • Nurol Sarıçiçek Bu nimetlerle mücehhez birinin karşısında durmak mümkün değildir. Bu nimetler insanı kişi yapıyor!
    Yanıt yaz...
  • Nurol Sarıçiçek Hiç kimse kendileri için gizlenen müjdeyi, yaptıklarına karşı verilecek mükafatı bil-E-mez.

    فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَّا أُخْفِيَ لَهُم مِّن قُرَّةِ أَعْيُنٍ جَزَاء بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ ﴿١٧﴾
    1
  • Nurol Sarıçiçek Sabır ve zamandan kuvvetli bir şey yok: Her şeyi bunlar yapar. (Tolstoy)
    1
  • Nurol Sarıçiçek • Sabredin, her şeyin başı sabırdır. (Hz. Ebubekir)

    • Her güç, sabır ile zamanı birleştirilerek sağlanır (Balzac)
    1
  • Faruk Tüzemen Zorluklar olmasa kolaya erişilmez nurol kardrş sende onu başarmışsın baki selamlar faruk tüzemen
    1
  • Mehmet Köprülü Çok güzel dile getirmissiniz. Keşke Tokat İmam Hatip ile ilgili hatıralarınızı siz ve sizin gibi mezun abilerimiz, kardeşlerimiz yazsalar da şu anda okuyan öğrencilerimize bu okullardan başarılı olan insanların hayat mücadelesinin kolay olmadığını anlata bilsek
    • Nurol Sarıçiçek 1. Tokat İHO İle ilgili hatıralarımızı yazsak: İyi olur olmasına da doğru anlatabilir miyiz? 
      2. Bizim dönemimizde çok değişik kimlikler vardı: Şimdi de öyledir.
      3. Bizi biz yapan korku VE umutlarımız vardı: Korkularımızı ve umutlarımızı yönetmekte z
      orluklar çekiyorduk.
      4. Çoğumuzun hedefi neredeyse yoktu: Devletin kapısına memur olmak hayalleri çoğunluktaydı. O dönem devlet kendisine memur DEĞİL, KAMU İdarecilerine neredeyse kul arıyordu.
      5. Kişi ve kişilik özgürlükleri yoktu: Varlığından da haberimiz yoktu.
      6. KAMU İdarecilerinin hizmet anlayışı : Halka hizmet etmek yerine, halkın kendilerine hizmetlerini kapsıyordu.
      7. Demokrasi! sanki vardı,hak-hukuk- özgürlük yoktu.
      8. İlişkiler: Karşılıklı saygı VE sevgiye değil, aşağılama VE aşağılanma pozisyonlarına dönüşmüştü.
      9. Güçlü haklıydı, haklı güçlü değildi. Hak arama hukuku kulların iki dudağı arasına kilitlenmişti.
      10. Bugün de güçlü haklı, HAKLI güçlü değildir de: hak arama usulleri değişti!
      11. Bugün, hiç olmazsa bilgi edinme hakkı ile dilekçe hakkı var: Bu gün de haksızlığa uğrarsın, ancak haksızlığa karşı mücadele etmek için algı VE hukuk silahın vardır.
      12. Değişen çok şey var aslında: Hiç bir değişmemiş gibiyiz.
      13. "On üç" sayısının 
      uğursuzluk getirdiği gibi batıl inançlarımız devam ediyor!
    Yanıt yaz...

  • Nurol Sarıçiçek ZORLUKLAR...!

    1. Zorluklar öğretici dostlardır.

    2. Dostları anlamak zordur.
    3. Onun için sabretmek ve 
    4. Zorluklara sarılmak gerekir!
Yorum yaz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder