29 Mart 2019 Cuma



3. ANKARA TOPLUM POLİSİ
a. Ankara Toplum Polisi takriben 3500 kişilik bir kadro idi, o zaman.
b. 24 Saat esası ile görev yapıyorduk. Toplum Polis Merkezine giren, çıkanın haddi hesabı yoktu!
c. Sabah göreve çıkanlardan, akşam görevden dönenlerden her hangi biri evine ulaşamayabilirdi.
d. Hayatın, yaşamanın, görevden sağ dönmenin garantisi yoktu. Her gün ülkede +30 kişi ölüyordu.
e. Sabah çıkarken evden, çocuklarımızın yüzüne dikkatle bakar, yüzünü ezberlemeye çalışırdık. Akşama çocuğu ve eşi göremeyebilirdik.
f. Polisin de, vatandaşın da, yaşlının, gencin, kadının, kızın, erkeğin, çocuğun, öğrencinin vs. yaşama garantisi yoktu.
g. Terör seni nerede vurursa orada kalırdın. Tetik sana nerede doğrultulursa, orada seni kurban ederlerdi.
h. Bütün Türkiye’de durum vahimdi. Ankara Toplum Polisi bir bütün olarak polis, halk ve Türkiye idi!
i. O zaman toplumsal olaylar için görevlendirilen polislere Toplum Polisi denirdi. Şimdi Çevik Kuvvet deniyor!
j. O zaman Toplum Polisinin başına giydiği miğfer yüzünden, solcular aşağılamak için ‘’Furuko’’ diye çağırırlardı. Kızardık!
k. Ülkenin hemen hemen her yerinden görevde insanlar vardı, Ankara’da.
l. Geldikleri köy ve kasabaların isimlerini daha önce duymamıştık.
m. Mardin, Diyarbakır, Edirne, Artvin, Adana, Mersin, İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bolu ve diğer şehirlerin kültürleri de birbirinden farklıydı.
n. Farklı kültürlerden, farklı bölgelerden, farklı il ve farklı eğitimden insanlar birlikte çalışıyorlardı. Farklılıkları farketmeye başlamıştık.
o. Kimi solcu, kimi sağcı, kimi liberal, kimi mütedeyyin, kimi şu ya da bu partili, kimi dinli, kimi dinsiz birlikte çalışıyorlardı.
p. Ankara’da anne-baba ve kardeşlerine hizmet verdiğimiz Ankara doğumlu polisler de bizim doğduğumuz yerlerde anne-baba ve kardeşlerimize hizmet veriyordu. Anne-baba ve kardeş hassasiyetimiz yüksekti. İyi hizmet verip, daha iyi hizmet almayı bekliyorduk!
q. Ankara Toplum Polisi, Polis Derneklerine üyelikte yarışıyor, hatta o yıllarda yeni bir polis derneği daha kurulmaya çalışılıyordu.
r. Tembir, bir grubu, Polder, diğer bir grubu temsil ediyor, Polbir de eli kulağında kurulmak üzereydi. Düzensizlik her tarafta cirit atıyordu.
s. Toplum Polisi göreve hazırlıklarını merkez karargahında yapıyor, göreve çıkış öncesi ihtiyaç ve istirahatini burada temin ediyordu.
t. Kimi domino oynuyor, kimi tavla atıyor, az da olsa kimi gazeteleririn ön sayfa fotoğraflarına bakıyor, kimi de haberlere göz gezdiriyordu.
u. Doğrusu gazetelerde makale ya da yorum okuyan parmaklarla sayılacak kadardı. Okumanın insanı geliştirdiğini herkes biliyordu!
v. Yine de kitap okuyan hemen hemen yoktu. Kitap okuyan olursa, alaylı bakışların yanında hayranlık uyandıran bakışları da cezbediyordu.
w. Politik gelişmeler gazetelere yansır, cinayet, boykot, grev, terör ve anarşik eylemler radyo, tv ve gazetelerin ilk sıralarında yer alırdı.
x. Ne zaman belli olmazdı, gerginlik birden artardı. Herkes tedirginliği üzerinden atmak, bir yere yaslanmak, bir şeye dayanmak isterdi.
y. Gergin durumlarda, polislerden bir kısmı tuvaletlere koşar, orada silahlarını çıkarır, hazneye mermilerini sürerler, bellerine yerleştirirlerdi.
z. Toplum Polisi Merkezinin her bir üyesi kendine göre güvenliğini, ihtiyaçlarını, istirahatlerini kendi alışkanlıklarına göre giderirlerdi.
aa. Ankara Toplum Polisi, Türkiye’deki bütün polislerin gözdesi, polis hakları için mücadele eden bir merkez olarak görülürdü.
bb. 70’li yıllarda Ankara Toplum Polisinin böyle bir sabıkası! da vardı. 70’li yılların başında Ankara Toplum’da grev yaptıkları için eskiler övünürlerdi. Ankara Toplum Polisi damgalıydı yani!
YARIN: 4. KAYITLARDA YOK! YA DA BEN BİLMİYORUM! 01 EYLÜL 1980 ANKARA TOPLUM POLİSİ AYAKLANDI!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder